Psykedelia

Psykedelia

Går det att göra musik som är sant sinnesutvidgande? Det kanske är tveksamt, men under 1960-talet var det i alla fall mängder av band och artister som försökte. Den psykedeliska musiken växte fram parallellt med den tidens hippierörelse och representerade en vilja att skapa en ny värld fri från de äldre generationernas värderingar och ‘hang-ups’. Band som spelade psykedelisk musik hade i någon mån vissa värderingar gemensamt, sett till hur de lät kunde variationen dock vara stor. Vissa skrev tighta poplåtar på 2-3 minuter, andra ägnade sig åt långa jam (Grateful Dead).

Vad använder du för enhet när du tittar på musikvideor? Om du är ute på språng är mobiltelefonen det enklaste, men om du är hemma är det bekvämast med en iPad. Men som alla Apple-produkter kostar en ny iPad en slant. Om du köper begagnat kan du spara mycket pengar. Men är det inte lite otryggt att köpa begagnat? Tänker du. Hos mResell kan du köpa begagnade ipad som är servade och kvalitetssäkrade. I och med det kan mResell erbjuda tolv månaders garanti för alla begagnade iPads.

Storbritannien

Under 2-3 år, från 1966 ca, var det närmast obligatoriskt med skjortor med krås och blommiga kavajer för varje band (undantaget möjligtvis Velvet Underground, men det är en annan historia). En del band var bra, andra var sämre. Under en kort period var det trendigt med band som hade konstiga namn, som Strawberry Alarm Clock.

Till och med Rolling Stones gav sig på psykedelisk musik under en kort period med albumet Their Satanic Majesties Request (1967). Den psykedeliska kostymen passade dock inte Stones särskilt väl. Deras musik skulle mogna till perfektion under de mörkare år som följde på 1967 års “Summer of love”.

Musikscenen i San Francisco var i hög utsträckning ett slags epicentrum för den psykedeliska musiken, men det går inte att underskatta hur viktiga brittiska The Beatles var i sammanhanget. De ritade liksom om kartan med varje albumsläpp. Rubber Soul (1965), Revolver (1966) och, såklart, Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band var alla genredefinierande album som i mer eller mindre hög utsträckning visade vilken riktning popmusiken skulle ta. Andra viktiga brittiska band i den psykedeliska genren var Pretty Things, tidiga Pink Floyd och Donovan. Brittisk psykedelisk musik var överlag tightare och mer radiovänlig än amerikanska motsvarigheter, med några få undantag.

USA

Ett av de undantagen var The Byrds. I min mening den närmsta amerikanska motsvarigheten till The Beatles sett till inflytande. De kaliforniska folkrockarna som på sitt tredje album, Fifth Dimension (1966), började expandera sin musikaliska palett i en psykedelisk riktning. Andra amerikanska psykedeliska band som är värda att nämna är bland andra Country Joe & the Fish, 13th Floor Elevators och Love. Det är dock ganska stor variation mellan de banden, sett till hur de låter.