90-talets eurodance

90-talets eurodance

En musikgenre som inte hade funnits innan 90-talet kom skapades och blev snabbt riktigt populär världen över. Nya artister inom genren tillkom och deras låtar blev riktigt stora hits som man dansade till överallt där låtarna spelades. Det är såklart eurodance som det handlar om. Att eurodance kunde bildas under 90-talet var självklart då musikproducenterna fick allt mer elektroniska verktyg att skapa musik med än vad de hade haft tidigare.

Eurodancehar en del element från bland annat house och har musik gjord av synthesizers. Det är catchiga refränger, tunga beats som blandas med en unik basgång och glada syntslingor i högt tempo. Allt som oftast blandas vanlig sång med rap och genom detta har eurodance fått sitt alldeles egna sound.

Eurodance kännetecknas av trallvänliga texter som de flesta kan kommer ihåg. Därmed kan alla sjunga med i de glada toner som musiken bjuder på. Eurodance spelades ofta på nattklubbar.

Många one-hit-wonders i genren

Att genren har namnet eurodance är inte så märkligt, det var nämligen främst europeiska länder som producerade denna typ av musik. Inom eurodance var det en stor mängd artister aktiva och det var inte helt ovanligt att vara en one-hit-wonders, alltså att man enbart släppte en enda stor hitlåt under sin karriär.

Musikgrupper och artister som du säkerligen känner igen namnen på är bland annat Corona, 2 Unlimited, Cascada, Dr. Alban, DJ Bobo, E-Type, Dr. Bombay, Haddaway, Pandora, Vengaboys och Leila K.

Välkända låtar som slog igenom

Alla dessa artister hade minst en låt som blev omåttligt populär på nattklubbarna. De spelas ofta på radio när det härliga 90-talet ska återminnas och just därför har du säkert hört de flesta av dem.

Vad sägs bland annat om tyska Corona som släppte hitten The Rythm Of The Night eller nederländska 2 Unlimited som släppte låten No Limit. Den tyska eurodancegruppen Cascada stack ut lite och släppte flera populära låtar. Bland annat Everytime We Touch, Miracle och Bad Boy.

Dr. Alban var en svensk artist som släppte låten Hello Afrika och DJ Bobo släppte låten Vampires Are Alive. E-Type var en svensk eurodanceartist med riktigt många populära låtar medan Haddaway var en klassisk one-hit-wonder med låten What Is Love.

Dr. Bombay släppte hitten Calcutta, nederländska gruppen Vengaboys släppte låtarna Boom, Boom, Boom, Boom!! och We’re Going To Ibiza. Svenska sångerskan Pandora blev stor inom eurodance med sin hitlåt Trust Me som spelades dygnet runt på svensk radio när den släpptes.