90-tals pojkband

90-tals pojkband

Under 90-talet så skedde något som ingen i musikvärlden innan hade kunnat föreställa sig. Det blev helt plötsligt omåttligt populärt med skönsjungande killar i grupp. 90-talet var det årtionde som fick smaka på fenomenet med pojkband, alltså unga män som bildar ett band där sång blandas med dans och koreografi. Pojkband fanns tidigare än så men på 90-talet så bokstavligen exploderade utbudet av denna typ musikgrupper. Det fanns många band som hade sin storhetstid nu och låtar av pojkband spelades allt som ofta på radion.

Ett band som inte kan ha undgått dig om du lyssnade en hel del på radio är Backstreet Boys. Backstreet Boys var ett amerikanskt pojkband som bildades i början av 90-talet. De fick direkt en rejäl framgång och släppte hitlåtar såsom Quit Playing Gams (With My Heart), As Long As You Love Me, Show Me The Meaning Of Being Lonely, The One och mer. Backstreet Boys var helt enkelt urtypen av ett framgångsrikt pojkband på 90-talet och de gjorde ett flertal världsturnéer under sin karriär.

Backstreet Boys var dock inte den enda pojkbandet som bildades under 90-talet utan det fanns många fler än så som ville ha sin del av framgångskakan. N’Sync bildades några år efter Backstreet Boyz och en av gruppens medlemmar var den nuvarande världsstjärnan Justin Timberlake. Detta band sålde miljoner album och några av de mer kända var No Strings Attached och *NSYNC.

Europeiska pojkband levererade

Det var inte bara USA som producerade världskända pojkband under denna tid utan även Storbritannien och Irland hjälpte till. Ett brittiskt pojkband som hade en framgångsrik karriär på 90-talet var Take That från Manchester. Även i detta band fick en av medlemmarna senare en framgångsrik solokarriär, i detta fall sångaren Robbie Williams.

Take That var aktiva under den första halvan av 90-talet och släppte låtar såsom Do What You Like, Back For Good, Relight My Fire och A Million Love Songs.

Irland däremot bidrog med pojkbandet Westlife som rönte stora framgångar och vars låtar ofta spelades på radio. Westlife bildades i slutet av 90-talet och hade populära låtar såsom Swear It Again, Flying Without WIngs och If I Let You Go.

Varför blev pojkband så populära

Vad är det då egentligen som gjorde pojkband så pass stora under 90-talet? Kanske var det genidraget med en grupp av söta killar som tillsammans framträdde med fina ballader som lockade till fullsatta arenor. Eller kanske var det helt enkelt de riktigt bra låtarna som bland annat svenska låtskrivare bidrog med. Eller så ville lyssnare helt enkelt ha något annat än den glada 80-tals musiken att lyssna på. Pojkband kom innan den moderna RnB-, techno- och transmusiken och kanske var det helt enkelt just detta årtionde som passade perfekt för pojkband.