90-tals dansband

90-tals dansband

Det må diskuteras om dansband kan räknas som en genre eller inte. kanske är dansband bara samlingsnamn på de band som turnerar runt om i Sverige och bjuder upp till dans med hjälp av sin populärmusik. Dansband är dock riktigt stora och under 90-talet fick denna musikstil en skjuts på traven med hjälp av tv-program som Bingolotto.

Under 90-talet var dansband omåttligt populära och det fanns över 500 grupper som turnerade land och rike runt för att bjuda på sin musik. Dansbandsmusik håller ofta glada och trallvänliga toner som man enkelt kan dans och hålla takten till. Sångerna handlar allt som ofta om kärlek, fred och vänskap. Dansband turnerar i Sverige än idag och deras låtar sjungs på antingen svenska eller engelska.

Dansband var stort redan under 70- och 80-talet med under 90-talet fick genren en pånyttfödelse i och med dess stora utrymme i media. Ett riktigt populärt band var Sven-Ingvars med låtar såsom Byns enda blondin, Det var dans bort i vägen och Sommar i Sverige.

Lotta Engberg var en av de svenska artister som lyckades bra inom dansbandsvärlden, förs i sin mans orkester och sedan med sin egna. Sånger du säkert minns är Juliette och Jonathan och Tusen Vackra Bilder.

En av de absolut mest populära dansbanden i Sverige var dock Vikingarna med Christer Sjögren i spetsen. De turnerade aktivt under många år och levererade många stora hits. Populära låtar var För Dina Ögons Skull, Välkommen Hem och Till Mitt Eget Blue Hawaii.

Thorleifs, Curt-Haagers och Wizex var andra band som rönte stora framgångar i Sveriges folkparker di danssugna kom. Wizex har haft en rad duktiga sångerskor och en av de mer kända är Charlotte Perelli som numer är en framgångsrik soloartist. Några av de låtar som Wizex har sjungit är Varma Vindar Och Blå Hav, Jag Kan Se En Ängel, Din För Alltid och Kom Till Mig.

De flesta dansband byter sångare eller sångerska då och då och ofta benämns de med orden dansbandsdrottning eller dansbandskung när de är riktigt framgångsrika. Till dansbandsdrottning har bland annat Kicki Danielsson utnämnts och även Lotta Engberg. Dansbanden fortsätter dock att spela sina populära låta oavsett vem det är som sjunger dem. Deras ständiga turnerande och dansvänliga låtar är vad som höll denna genre på topp under hela 90-talet.