80-tals rock

80-tals rock

Om det var något som var riktigt populärt under 80-talet så var det den nya typen av rockmusik som föddes. I många sammanhang så benämns 80-tals rock istället som pudelrock. Kanske har det att göra med de stora, permanentade och tuperade frisyrerna som bandens medlemmar hade, de såg helt enkelt ut som riktiga pudlar.

80-tals rock hade schyssta riff och kallas ofta för arenarock då det skapades en medeltung hårdrock som ofta blev kommersiell och radiovänlig och spelades på rejält stora arenor snarare än på små klubbar. Rocken blev något mer ren och fick slätare produktioner för att kunna locka till sig allt fler lyssnare. Typiska arenarockband är bland annat Journey med sin dunderhit Don’t Stop Believing, Toto med Africa och bandet Foreigner med låten I Wanna Know What Love Is.

Från Queen till Bruce

De klassiska rockbanden som skapade musik under 80-talet bildades i USA och i Europa. Ett av de absolut största banden är Queen från England. Queen blandade allt från rock och disco till opera och skrev många numera klassiska låtar. Bland annat släppte de We WIll Rock You, Bohemian Rhaposdy och I Want To Break Free och bröt ny mark.

En annan stor rockstjärna som kom på 80-talet var Bruce Springsteen som fick hitlåtar med Born In the USA och Born To Run. Bruce Springsteen skapade en arenarock som han än idag fortsätter att turnera med. Denna superstjärna är väldigt kritikerrosad och skriver många låtar om det amerikanska samhället och sin egen uppväxt. Det är såväl glada rocklåtar som mer nedstämda ballader han spelar vilket skapar en perfekt mix under hans timslånga konserter.

Europe slog utanför Europa

Även svenska rockband rönte stora framgångar med sin rockmusik på 80-talet. När man talar om pudelrock så passar det att nämna det svenska bandet Europe som fick stora internationella framgångar i såväl Europa som utanför. Bland annat med sin världshit The Final Countdown och låtarna Carrie och Open your Heart.

Amerikanska Bon Jovi kom från samma stat som Bruce Springsteen, kanske är det något i vattnet som skapar framgångsrik rock. De släppte låtar såsom Born To Be My Baby, Always, Livin’ On A Prayer och You Give Love A Bad Name. Med miljontals sålda album och ett flertal världsturnéer är Bon Jovi ett solklart ansikte utåt för den rock som bildades på 80-talet.