70-tals punkrock

70-tals punkrock

Punkrock är en musikgenre som uppstod under den andra halvan av 70-talet. Punk är en subkultur som snabbt fick många anhängare i bland annat Storbritannien och USA. Punk generellt handlar om allt från musikstil till kläder och frisyrer. Själva punkrocken, alltså musiken, är ofta aggressiv i sin framtoning men lättspelad. Musiken och dess låttexter har ofta som syfte att provocera det samhälle som musiken skapades i och chockera dess lyssnare.

Punkrocken skiljde sig helt enkelt en hel del från den andra typen av musik som spelades under 70-talet och drog därmed till sig stor uppmärksamhet.

Genombrott från New York

Det band som sägs ha skapat punken var amerikanska The Ramones från New York. De spelade en snabb och enkel musik och blev kända för låtar såsom Sheena Is a Punkrocker, Blitzkrieg Bop och I Wanna Be Your Boyfriend. The Ramones rönte stora framgångar i såväl USA som England och senare i resten av världen.

Den brittiska punkrocken var något mer politisk än den amerikanska och provocerade mer. Kända punkrockband från Storbritannien är The Clash och Sex Pistols. The Clash hade Joe Strummer som sångare och de levererade bland annat London’s. Sex Pistols är ett välkänt band från London som fick stor uppmärksamhet med sin kontroversiella låt vid namn God Save the Queen. Sångaren var Johnny Rotten när bandet bildades. Andra singlar som gjorde bandet riktigt kända är Anarchy in the U.K., Pretty Vacant och Did You No Wrong.

Den klassiska punkrocken med sin tillhörande subkultur lever kvar än i dag. Den kommer dock antagligen aldrig att nå lika stora framgångar och bli lika populär igen som den blev på 70-talet när den revolutionerade musikbranschen.