Allt om 70-80-tals musik

Allt om 70-80-tals musik

När man tänker på musik förr i tiden är det lätt att tankarna dras till 70- och 80-tals musik. Dessa årtionden bjöd båda på riktigt bra musik som alla utmärkte den tidsperiod som man befann sig i. De snappade upp det senaste modet inom musik och branschen utvecklade de sätt som musik kunde produceras på. Just därför kan man se stora svängningar i de olika genrer som finns.

Punkrock under 70-talet

Något som hände i musikbranschen på 70-talet var att punkrocken tillsammans med subkulturen punk gjorde entré. Punkrocken bokstavligen revolutionerade musikindustrin och blåste även de mest inbitna musiklyssnarna i backen. Med kontroversiella låtar och ett speciellt punk-sound blev punkrocken snabbt populär men även allt för kontroversiell – vissa låtar förbjöds nämligen att spela på grund av deras innehåll.

Rockigare toner under 80-talet

Om man däremot hoppar över till 80-talet så var det andra toner som spelades på radion. 80-talet var kända för en annan typ av inriktning på sin musik. Kanske minns du deras synth-pop och all den hårdrock, eller pudelrock som den ofta kallas, som skapades. 80-talet är nämligen riktigt känt för all den rock som producerades under dessa tio år. Många rockband som finns kvar än idag bildades och började turnera världen över med en arenavänlig rock.

Poppig musik för allas öron

Punk och rock är alla en typ av hårdare musik som inte faller alla i smaken. Så det var ju tur att det även spelades mjukare och gladare musik. Under 80-talet kom det många nya artister som fick sitt genombrott och det kom även helt nya musikstilar. Faktum är att det var under 80-talet som popmusiken fick sitt genomslag.

Pop, New Wave och generellt sätt dansmusik blev riktigt populärt under 80-talet. Något som ofta förknippas med 80-talet är musikinstrumentet synthesizer som skapar synthpop och annan elektronisk musik. Det var nämligen under detta årtionde man började skapa elektronisk musik med de nya icke-traditionella instrumenten som uppfunnits.

Discomusiken tar över

Under det glada 70- och 80-talet kommer en ny härlig genre med discomusik. Discon utvecklades på 70-talet men fortsatte in i 80-talet och var bland annat extra populär i gaykulturen. Det är discon som är modern till de nyare genrerna såsom house och hiphop.

Grunden för superstjärnor läggs

Det var även under 80-talet som den otroligt stabila grunden för nya superstjärnor lades. Det var nämligen under detta årtionde som Madonna slog igenom och som Michael Jackson fortsatte att etablera sig som en superstjärna.

80-talet verkar helt enkelt ha varit de år man hade absolut störst chans att skapa sig en riktigt superkarriär som skulle håll under många år. Dessutom är 80-talet det årtionde då såväl glad som ledsam och provokativ musik blandades i en enda härlig röra.