Musik på nätet

Musik på nätet

Idag kan du lyssna på musik på en rad olika sätt. Förr i tiden handlade det mest om CD-skivor, och innan det var det kassettband. Hur du kan lyssna på musik idag ser helt annorlunda ut. Självklart finns det fortfarande personer som lyssnar på CD-skivor och kassettband. Men de allra flesta väljer att lyssna på sin favoritmusik online via olika tjänster.

På grund av att i stort sett all musik streamas idag har musikindustrin förändrats en hel del. Många artister tjänar inte lika mycket pengar på sin musik. Förutom att lyssna på musik online finns det även en hel del podcasts, till exempel podden Mord Mot Mord som på ett lättsamt sätt berättar om olika mord. Sedan finns det mer roliga podcasts för de som gillar trevligare ämnen.

Den största fördelen med att den mesta musiken idag finns online är att det är väldigt lätt att nå hela världen. Alla personer med tillgång till internet kan alltså lyssna på den senaste musiken från sina favoritartister. Det finns både gratistjänster och betaltjänster. Vissa erbjuder både och, som Spotify, vilket är en av de mest kända musiktjänsterna.

Men trots att musiken främst finns online väljer vissa artister att ge ut den fysiskt. Ett exempel är vinylskivan som var väldigt populär för ett antal år sedan. Den har än en gång börjat bli mer och mer populär. Dock väljer de flesta fans endast att köpa dessa som ett samlarobjekt och inte för att lyssna på dem. Vissa artister väljer att släppa en vinylskiva, eller annat fysiskt medium, när de vill överraska sina fans. Till exempel vid jubileer eller andra större händelser. Men artister som vill sälja fler saker, och inte endast musik, väljer främst att sälja kläder och liknande. Eftersom alla artister har tillgång till sina fans, via nätet, kan de skriva och fråga vad fansen skulle vara intresserade av att köpa, vilket gör det lättare för dem att anpassa sig.