70- och 80-tals disco

70- och 80-tals disco

Under 70- och 80-talet skapades genren med disco. Denna härliga, dansglada musikgenre uppskattades av såväl nattklubbsbesökare som vanliga medelsvenssons. Discokulturen växte dock fram på amerikanska gayklubbar och var stor bland afroamerikanska lyssnare. Synthesizern och keyboarden är viktiga instrument i musikstilen för att skapa dess melodiska toner.

Discon fick ett kommersiellt genombrott med hjälp av filmen Saturday Night Fever som John Travolta spelar i. Med hjälp av denna film blev discon mer accepterad.

En välkänd discosångerska var Samantha Fox som släppte en one-hit-wonder med låten Touch Me (I Wanna Feel Your Body). Även den amerikanska sångerskan Gloria Gaynor släppte en omtyckt låt vid namn I WIll Survive, en låt som numera ses som en klassisk discolåt.

Donna Summer blev känd med sin hit She Works Hard for the Money och fick stora framgångar världen över. Ett känt band inom discogenren är Village People. De spelade många discolåtar och en av deras världshits är YMCA med tillhörande dans och även låten Go West. Village People blev snabbt kända som gayikoner och deras musik flörtade med de homosexuella discoälskarna. Detta trots att endast tre av bandets medlemmar var homosexuella.